Kérdésed van? Hívj minket! +36309535247

Blog
2021.04.05 10:17

Több országban már kötelező az FFP2 szájmaszk

 Több országban már kötelező az FFP2 szájmaszk

Mivel egyre több Európai országban megjelent a koronavírus nagy sebességgel terjedő B.1.1.7 jelzésű mutációja, ezért a tömeges megfertőződések megakadályozására, új szigorító intézkedéseket vezettek be pl. Németországban és Ausztriában.

Szinte minden németországi tartomány és Ausztria is a szigorítás mellett döntött, és kötelezővé tették az FFP2 szájmaszkok használatát. Így a textilmaszkok használata ezekben az országokban már sehol sem elegendő. Ajánlott a nagyobb védelmet nyújtó minőségi szájmaszkok használata. Várható hogy ezeknek az országoknak a mintájára más Európai országok is szigorítanak a maszkviselés szabályain.



Pl. Ausztriában a közösségi közlekedésben és az üzletekben is kötelező az FFP2 védelmi osztályú maszkok viselése. Az áruszállításban dolgozóknak tartománytól függetlenül mindkét országban az FFP2 szájmaszk viselése van előírva.



FFP2 szájmaszk



Miért kell szájmaszkot viselni?



Jelenleg a hétköznapok során a „COVID” elleni védekezésként, de normál esetben a munkahelyeken a szállóporok és aeroszolok elleni védelem részeként van szükség jó minőségű minősített védőmaszkok használatára.



A mindennapi tevékenységek során a megfelelő maszk viselésével nagymértékben csökkenthető a kilégzéskor levegőbe kerülő páracseppek száma, ezzel sokat tehetünk embertársaink védelméért. Ezek a szájmaszkok a belélegzett levegőben lévő porokat és aeroszolokat szinte teljes egészében* kiszűrhetik a levegőből, amivel viszont a saját egészségünk megvédéséért  tehetünk nagyon sokat. Koronavírus, vagy influenza fertőzöttek esetén ezek a  páracseppek tartalmazzák a kórokozókat, melyek újabb embereket betegíthetnek meg.



* Az FFP2 védelmi osztályú részecskeszűrő védőmaszkok a páracseppek (melyek baktériumokat vagy vírusokat is tartalmazhatnak), a pollen és a 0,6 mikronnál nagyobb szálló por (pl.szmog) részecskék 95%-át felfogják, így használójukat fokozottan védik a fertőzésektől.



Miért pont FFP2 szájmaszk?



Érdemes olyan minősített védőeszközt választani, mellyel saját magunknak is megfelelő védelmet biztosíthatunk. Ehhez pedig nem árt ismerni, hogy a különböző maszkok hogyan is működnek: A textil és orvosi szájmaszkok: a kilélegzett levegőben lévő nagyobb páracseppeket képesek részlegesen kiszűrni. Normál esetben ezeket a maszkokat pl. az élelmiszeriparban használják arra, hogy a dolgozóról ne tudjon egy tüsszentésnél egy csomó részecske az éppen feldolgozás alatt lévő élelmiszerre kerülni. Vagy gondoljunk bele abba, hogy ha az orvoson műtét közben nem lenne egy orvosi maszk, akkor tüsszentéskor vagy akár a normál kilégzés során is mik kerülhetnének bele egy betegbe. Tehát ezek a szájmaszkok elsősorban a használó környezetét képesek némileg megvédeni és nem a használójukat, ezért is nevezik őket más néven higiéniai maszkoknak is. A használóhoz eljutó apróbb páracseppek kiszűrésére nem alkalmasak. Rossz záródásuk miatt a réseken jelentős mennyiségű szűretlen levegő távozik, belégzéskor pedig ugyanitt szűretlen levegő juthat a légutakba.



FFP2 szájmaszkok kilégző szeleppel: ergonomikus kialakításuknak köszönhetően használójuk számára a legkomfortosabb használatot biztosítják. A szigorú szabványoknak köszönhetően anyaguk alkalmas a 0,6 mikrométeres részecskék valamint a levegőben lebegő apróbb páracseppek kiszűrésére is, melyek akár kórokozókat is terjeszthetnek. A kilégző szelep csökkenti a maszkon belül a párosodást és a felmelegedést, így kényelmesebb egy hosszantartó munkavégzés alatt a viselése. Azonban így a kilélegzett levegő szűrés nélkül jut a környezetbe. Kilégző szelepes maszkjainkat munkahelyi környezetbe, elsősorban szálló részecskék (porok és aeroszolok) elleni védekezéshez ajánljuk!



FFP2 szájmaszkok kilégző szelep nélkül: ezek a maszkok jelentik a mindennapokban hozzáférhető egyik legmegbízhatóbb légzésvédelmet használójuk és környezetük számára. A szelepes változattal ellentétben itt mind a belélegzett, mind a kilélegzett levegő megszűrésre kerül. Ezek a maszkok tehát egyaránt védik a viselőjüket és annak környezetét is. A koronavírus és más vírusos vagy bakteriális fertőzések elleni védekezés részeként mindennapi használatra is bátran ajánljuk ezeket a maszkokat.