Különleges védőruházat kiválasztása

Veszélyes anyagok elleni védőruházat kiválasztása:

Azoknak a védőruháknak melyek megakadályozzák a test egészének, vagy egy részének felületi érintkezését a veszélyes anyagokkal szemben, meg kell gátolniuk az ilyen anyagok behatolását vagy átszivárgását a védőréteg felületén keresztül, azon várható alkalmazási körülmények között, amelyekre ezeket a védőeszközöket készítették.
Olyan kialakítású védőruhát kell választani, hogy lehetőleg teljes szigetelést biztosítson. Ha bizonyos veszélyes anyagok nagy áthatoló képességgel rendelkeznek a legjobb védőruhákkal szemben is, akkor annak korlátozni kell a viselhetőségi idejét.

A vizsgálatokon megfelelt védőeszközökön jelzést kell feltüntetni, amely tartalmazza a vizsgálat során alkalmazott anyagok nevét, vagy ennek hiányában a kódját, valamint a rá vonatkozó, meghatározott védelmi időt. Továbbá a gyártónak meg kell adnia a tájékoztatóban a meghatározott vizsgálatok jelentését és mindazokat az adatokat, amelyek alapján meghatározható a viselés megengedhető legnagyobb időtartama a különböző várható alkalmazási körülmények között.
Vegyszerálló védőruházat szabványleírások

Robbanásveszélyes közegben használható, elektrosztatikus feltöltődést elvezető ruházatok kiválasztása:

A robbanásveszélyes környezetben használható védőruházatokat oly módon kell kiválasztani, hogy ne lehessenek villamos, elektrosztatikus eredetű vagy valamely súrlódásból, ütközésből fakadó ív vagy szikraképződés okozói, amely képes meggyújtani a robbanóelegyet.
A korábbi tévhittel ellentétben a 100% pamut alapanyagú ruházatok nem felelnek meg az MSZ EN 1149-1 szabvány kritériumainak. A pamut alapanyagú ruházatok magas páratartalmú közegben mutatnak valamiféle elvezetési tulajdonságokat, de ezek nem permanensek. Különösen alacsony páratartalmú, száraz körülmények között szigetelő tulajdonságokat mutatnak.
Az egyetlen megoldást a textilbe beszőtt vezetőképes szálanyagok biztosítják. A szabvány előírásai szerint ezek távolsága egymástól nem lehet 10 mm-nél nagyobb.
EN1149 szabvány - antisztatikus védőruházat
Antisztatikus PP/PE kezeslábas, tépőzáras

Elektromos ív hatása elleni védőruházat kiválasztása:

azoknak a védőruházatoknak, amelyeknek feladata a test egészének vagy egy részének védelme a villamos áram hatásai ellen, megfelelő szigetelőképességgel kell rendelkezniük azokkal a feszültségértékekkel szemben, amelyeknek a felhasználó a várható legkedvezőtlenebb körülmények között ki lehet téve. A kiválasztás az ENV 50354 szabvány szerint történhet.
Hasonlóan más speciális védőruházatokhoz, egyéb kiegészítő védőeszközök biztosítása is szükséges (védősisak, arcvédő, védőkesztyű, védőcipő).

Egyéb különleges védőruházatok kiválasztása:

Minden esetben figyelembe kell venni a felhasználás körülményeit (például tűzoltósági felhasználás, láncfűrésszel végzett munka). Ekkor tekintettel kell arra lenni, hogy a ruhához csatlakozó más egyéni védőeszközök védelmi képességben azonosak legyenek a ruházattal.
A védőeszköz és a védőruházat együtt viselhetősége, ne rontsa a komfortérzetet és a másik egyéni védőeszköz védelmi képességét. Formai kialakítása tegye lehetővé, hogy a test teljes felületén egymáshoz illeszkedő, kifogástalan védelmet biztosító védőeszközzel láthassuk el viselőjét.
EN531 tűzálló kezeslábas

Hozzászólások

Legyen Ön az első, aki hozzászólást ír!

×

Asztali nézet megjelenítése