Védőkesztyű mechanikai sérülés, hőhatás, hideg ellen

A kéz védelménél különösen oda kell figyelni a megfelelő védőeszközökre, hiszen a veszélyek ugyanazok és ugyanolyan formában jelentkeznek, mint testünk többi részénél, de a kezünkkel közvetlenül érintkezünk a veszélyforrással, így intenzívebben is érzékeljük ezeket. A kezek védelme érdekében mindig használjunk kesztyűt!


Mechanikai védőkesztyűket kell használni az alábbi munkahelyeken foglalkoztatottaknál:
- gépgyártás,
- autógyártás,
- fémtömegcikk gyártás,
- fémmegmunkálás,
- bányászat,
- erdőgazdaság, fakitermelés,
- húsipar, (lánckesztyű)
- logisztika, szállítmányozás, anyagmozgatás,
- építőipar,
- szolgáltató iparágak,
- mezőgazdaság.
Mechanikai sérülések adódhatnak a tárgyak megfogásakor, szűk helyekre való benyúláskor, vagy több elmozduló eszköztől. Ezek általában a bőr felületi sérülései, horzsolódása, felszakadása, vagy a csontok törése lehet. Éles tárgyakkal való munkavégzés, ezek mozgatása közben a bőr az izomzat ill. az erek átvágásának veszélye is fennáll. Ez sokkal veszélyesebb, mint a felületi horzsolódás, mert intenzívebb vérzéssel jár, különösen csukló környékén történő sérüléskor az ütőér miatt. Hegyes tárgyakkal végzett munka esetén mély sebek keletkezhetnek. A szúrt sebek a csontok sérüléseit is okozhatják.
 • Mechanikai védőkesztyűk kiválasztása során alapvető fontosságú, hogy a védőkesztyű megfelelő kopás állóságú legyen. Az 1-es és 4-es szintű kopásállóság közötti differencia nem négyszeres, hanem 80-szoros.
 • Normál anyagmozgatási feladatoknál elegendő az 1-es vagy 2-es szintű védelem.
 • Érdes felületű tárgyak, lemezek mozgatásához minden esetben a magasabb (3-as vagy 4-es) szintű védelmet kell biztosítanunk, mely vágás elleni védelmet is jelent.
 • Fémforgácsolással, üveggel dolgozók részére közepes vagy jó átszúrással szembeni ellenállást nyújtó védőkesztyű használata indokolt.
 • Kitűnő vágásálló kevlar kesztyű EN388


Hő- és lánghatás elleni védőkesztyűket kell használni az alábbi ipari területeken:
- acélipari nyersanyaggyártás,
- fémfeldolgozás,
- alumíniumipari feldolgozás,
- öntödék, kemencék,
- melegüzemek,
- kazánok,
- hegesztés, - pékség.
A hő és lánghatás veszélyei: (sugárzó hő, kicsapódó lángok, fröccsenő, forró, olvadt anyagok). A legnagyobb veszélyt a forró tárgyak megfogása jelenti, ami védelem nélküli érintkezéskor azok elejtését, vagy eldobását eredményezi, ami további kockázatot jelent nemcsak a védőeszköz viselőjére, hanem a környezetében dolgozókra is.
 • Hő- és lánghatás elleni védőkesztyűknek az alkalmazás várható körülményeinek megfelelő hőszigetelő képességgel és mechanikai ellenállással kell rendelkezniük. Az alapanyagoknak és egyéb alkotóelemeknek (pl.: cérna) magas tűzállósági fokkal kell rendelkezniük, hogy elkerülhető legyen a várható alkalmazási körülmények között az öngyulladás veszélye.
 • Az erős hősugárzású területen használni kívánt védőkesztyűk külső részének minden esetben hővisszaverő tulajdonsággal (pl.: alupigmentált) kell rendelkeznie.
 • Az a védőkesztyű, amely forró vagy olvadó anyagok fröccsenése veszélyének van kitéve, lepergető tulajdonsággal rendelkezzen, hogy felületén semmilyen anyag ne tapadjon meg.
 • Azok a védőkesztyűk, amelyek lánggal véletlenszerű kapcsolatba kerülhetnek, olyan lángállósági fokkal rendelkezzenek, amely megfelel a várható alkalmazási körülményekkel járó kockázati kategóriának (nem olvadnak el a láng hatására).


Hideg elleni védőkesztyűket kell használni:
- külső munkaterületeken télen,
- építőipar,
- bányászat,
- szállítmányozás,
- egyéb szolgáltató iparágak,
- hűtőházak,
- mezőgazdaság.
A hideg környezetben végzett tevékenység során fontos a megfelelő hőszigetelés biztosítása, mert az ujjak elfagyása esetén roncsolódnak az izomszövetek és az idegsejtek is. Súlyos esetben amputációhoz vezethet a károsodás. A másik komoly veszélyt a hideg tárgyak megfogása jelenti. Bőrünk állandó nedvessége miatt az ujjaink odafagyhatnak a hideg tárgyhoz. Ezek súlyos roncsolásokat (égési sérüléshez hasonító károsodásokat) végezhetnek a bőrön és az alatta levő izomszövetekben is.
 • Hideg elleni védőkesztyűk feladata, hogy a kéz védelmét biztosítja a hideg ellen. A várható alkalmazási körülményeknek megfelelő hőszigetelő képességgel és mechanikai ellenálló képességgel kell rendelkezniük. A vékony, de jó melegtartó képességgel rendelkező védőkesztyűk előnyösebbek, mert kevésbé akadályozzák a mozgást.
 • Különösen fontos a kontakt hideg elleni védelem és a vízállóság együttes megléte olyan helyeken, ahol fagyott külső rétegeket kell megfogni. Ezeket minden esetben figyelembe kell venni a viselési illetve a hideg közegben eltöltött munkaidő meghatározása során, különös tekintettel az extrém körülményekre (pl.: hűtőház).
 • Portwest thermal kesztyű hideg körülményekhez, szabadtéri munkavégzéshez


Hozzászólások

Legyen Ön az első, aki hozzászólást ír!

×

Asztali nézet megjelenítése