Védőkesztyű veszélyes anyagok, sztatikus feltöltődés ellen

Ma már a gyakorlati életben alig van olyan munkakörülmény, ahol ne használnának valamilyen védelmi képességgel rendelkező védőkesztyűt. A védőkesztyű kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, hiszen kezünk, karunk a legtöbb munkafolyamatban részt vesz.


Veszélyes anyagok elleni védőkesztyűt kell alkalmazni:
- olajipar,
- vegyipar,
- gyógyszergyártás,
- kozmetikaipar,
- konzervipar,
- élelmiszeripar,
- húsipar.
Veszélyes anyagok okozta károsodások: a veszélyes anyagok megjelenési formája lehet gáznemű, permet, köd vagy aeroszol, szilárd részecskék, vagy fröccsenő folyadék. A különféle manipulatív tevékenységek során a vegyszerek a bőrre kerülve felületi roncsolódást, marást, ill. égési sérüléshez hasonló sérüléseket okozhatnak.
Sokkal nagyobb problémát okoz azoknak a veszélyes anyagoknak a hatása, amelyek a bőrön keresztül szívódnak fel, mivel ezeknek szemmel látható nyoma nincs (biológiai veszélyek, mérgező anyagok, valamint ionizáló sugárzásban, radioaktív részecskékkel szennyezett anyagokkal végzett munkák). Ilyen szempontból a kezünk a legfrekventáltabb felület, mivel nagyon hosszú időn keresztül, vagy sűrűbben érintkezhetünk ezekkel a veszélyes anyagokkal, mint testünk bőrfelületének más részei.
  • Azoknak a védőkesztyűknek, amelyeknek meg kell gátolniuk a bőr felületi érintkezését a veszélyes anyagokkal szemben, nem engedheti az ilyen anyagok behatolását vagy átszivárgását a védőréteg felületén keresztül, azon várható alkalmazási körülmények között, amelyekre ezeket a védőkesztyűket készítették. A vegyszerállósági vizsgálatokon megfelelt védőkesztyűkön jelzést kell feltüntetni, amely tartalmazza a vizsgálat során alkalmazott anyagok kódját.
  • A jelölésnek megfelelő védőkesztyűt kell alkalmazni a mikroorganizmusok, az ionizáló sugárzás és a radioaktív szennyezettségű részecskék ellen.
  • Nitrilbevonatú kesztyű olajos tárgyakkal való munkákhoz
  • Egyszerhasználatos egészségügyi latex kesztyű


Sztatikus feltöltődés veszélye: a sztatikus feltöltődés nem csak az emberre jelent veszélyt, hanem a különféle elektrotechnikai technológiák alkalmazása során a terméket is védeni kell, mert a feltöltődés tönkreteheti a mikroelektronikai alkatrészeket. A gyógyszergyártás során hasonló probléma léphet fel a finompor alakban alkalmazott alapanyagokkal való érintkezés során. A sztatikus feltöltődés miatt a finomporok a kézre ill. a nem megfelelő kesztyűre tapadhatnak.
  • felületi sztatikus feltöltődések elleni védelemre, csak az ennek megfelelően bevizsgált védőkesztyű alkalmazható. Minden olyan területen használni kell, ahol az elektromos feltöltődésből adódó kisülés veszélyeztetheti a termékgyártást, magát a terméket ill. a kesztyű viselőjét.


Elektromos szigetelő védőkesztyűt kell használni:
- elektromos szolgáltatóipar,
- erőművek,
- transzformátorházak.
Elektromos ív húzásakor keletkező veszélyek: az áramkörrel való érintkezéskor fennáll az áramütés veszélye. A legveszélyesebb a kézzel történő érintés, mivel az áramkör zárása a teljes testen keresztül, így a szívet is érintve jön létre. Izomgörcshöz, ill. a szív leállásához is vezethet. A másik potenciális veszély a kéz megégése, mivel ez van a legközelebb az ívhúzás magjához, ahol a hőmérséklet elérheti a 3000ºC-t.
  • az áramütés elleni védőkesztyű kiválasztásánál nagyon fontos az alkalmazott feszültségnek megfelelő védelmi osztály figyelembe vétele.


Hozzászólások

Legyen Ön az első, aki hozzászólást ír!

×

Asztali nézet megjelenítése