A zuhanásgátló eszközök felülvizsgálatáról

Sok vásárlónk keresett meg bennünket azzal a kérdéssel, hogy mikor kell felülvizsgálni a zuhanásgátló eszközöket és kik jogosultak ezeknek az eszközöknek felülvizsgálatára.

Sajnálatosan elterjedt gyakorlat az, hogy mindenféle egyéb pl. emelő berendezések felülvizsgálatát végző „szakemberek” vállalják és le is dokumentálják a zuhanásgátló eszközök felülvizsgálatát. Ezzel a tevékenységükkel egyrészt olyan tevékenységet végeznek amire nincs megfelelő jogosultságuk, másrészt a nem megfelelő hozzáértésből adódóan komoly baleseti kockázatnak teszik ki az általuk „felülvizsgált” eszközök használóit. A munkáltatóknak is jelentős kárt okoznak azzal, hogy téves biztonságot sugallnak azzal, hogy elvégzik ezt a szolgáltatást, ezáltal a munkáltató úgy érzi megtette a kötelességét más teendője nincsen. A munkáltatók csak egy esetlegesen bekövetkező baleset vagy ellenőrzés kapcsán szembesülnek azzal, hogy az általuk a dolgozóknak biztosított eszközöknek nincs meg a kötelező felülvizsgálata így azok munkavégzésre alkalmatlanok voltak.

A zuhanásgátló eszközök felülvizsgálatáról

A zuhanásgátlók olyan egyéni védőeszközök, amiket a gyártástól számított egy éven belül és utána minden évben egy notifikált szervezetnek, vagy a gyártó által feljogosított személynek a szabványnak megfelelő időszakos felülvizsgálatnak kell alávetni.

A zuhanásgátló eszközöket érdemes olyan helyről vásárolni ahol a forgalmazott márkák között szerepel olyan is, amire az adott forgalmazónak gyártói felhatalmazása van az adott típusú zuhanásgátlók felülvizsgálatára (ezzel nagyon sok pénzt lehet hosszú távon megtakarítani).
A mi kínálatunkban szereplő zuhanásgátló típusok közül pl. a munkatársaink gyártói felhatalmazás alapján jogosultak az időszakos felülvizsgálatokat elvégezni a KRATOS zuhanásgátlókon. A PORTWEST zuhanásgátlókon és a 3M PROTEKTA zuhanásgátló eszközein.

Alább teljes terjedelmében közöljük a szakhatóság állásfoglalását a témában. A letöltéshez kérem kattintson a PDF ikonra.

Munkavédelmi főosztáy állásfoglalás

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

Asztali nézet megjelenítése