A munkavédelmi sisak alkalmazása

A fej sérüléseit okozó veszélyforrások:
  • Ipari körülmények között elsősorban a leeső tárgyak, beütődések, horzsolások okoznak mechanikai sérüléseket a fejen.
  • Magas hőmérsékleten és fröccsenő fémolvadékok esetén számolni kell a fejbőr égési sérüléseivel.
  • Alacsony hőmérsékleten a védősisakhoz jól illeszkedő, kiegészítő hőszigetelő védelmet kell biztosítani a megfázás elkerülése végett.
  • Elektromos környezetben végzett munkáknál elektromosan jól szigetelő védősisakot kell használni, ami megvédi a fejet az áramütéstől és az ívhúzáskor (külön vizsgálatot igényel) keletkező magas hőmérséklettől.


A fent leírtaknak megfelelően két különböző védelmi képességgel rendelkező munkavédelmi sisak típust különböztetünk meg, mindkét sisaktípusra két különböző szabvány is vonatkozik. MSZ EN 397 - Ipari védősisakok: minden munkavédelmi sisakon jelölni kell a gyártás időpontját, a típusát, a gyártót, a nagyságot az alkalmazott szerkezeti anyag rövidítését és az egyéb biztonságtechnikai vizsgálatokra vonatkozó jelöléseket. Fontos a gyártás időpontját és a felhasznált alapanyagot ellenőrizni, mert a védősisakok felhasználhatósága ezektől a tényezőktől függ. Ipari munkavédelmi sisakot kell használni minden olyan munkaterületen, ahol leeső tárgyak és oldalirányú összenyomódás veszélye áll fenn, vagy egyéb különleges körülmények adódhatnak.
MSZ EN 812 - Beütődés elleni védősisakok: beütődés elleni munkavédelmi sisakok könnyű felépítésűek és nem vizsgálják őket leeső tárgyak ellen, a héj átlyukadására és különböző extrém biztonságtechnikai előírásokra sem. A beütődés elleni munkavédelmi sisakokat szűk munkaterületeken, csővezetékek között, kazánházakban, gépjárművek szerelése, javítás és szerelőaknában való munkavégzés közben lehet használni.


Munkavédelmi sisakok alkalmazása a legjellemezőbb foglalkozásoknál:
Általános ipari használatra a jelölések nélküli, csak az alapkövetelményeknek megfelelő munkavédelmi sisakok használhatóak.
Építőipar: általános felhasználású védősisakot kell használni, kivéve, ha a dolgozók télen is foglalkoztatva vannak. Ebben az esetben „-20ºC” jelölésű munkavédelmi sisakot kell használni. A föld szintje alatt végzett munkáknál (árokásás, gödörben végzett munka) minden esetben az ”LD” jelölésű védősisakok használatát kell előírni.
Melegüzemi munkavégzéskor minden esetben a „150º C” jelölésű munkavédelmi sisakot kell választani. Amennyiben a sugárzó hő mellett fröccsenő olvadékok veszélye is fennáll, akkor az „MM” jelölésű munkavédelmi sisakok használata javasolt.
Feszültség Alatti Munkavégzés (FAM) esetén, távvezetékeken, trafóházakban, kapcsolószekrényekben végzett munkáknál a „440 Vac” vagy az „1000V” jelölésű munkavédelmi sisakot kell használni.
Hűtőipari raktározás során, a magasban végzett anyagmozgatás, targoncázás esetén „-30º C” jelölésű védősisakot kell használni.

Hozzászólások

Legyen Ön az első, aki hozzászólást ír!

×

Asztali nézet megjelenítése