Leesés ellen védő eszközök kiválasztása

A leeséssel járó sérülések és ennek következményei: 2005-ben Magyarországon 32 halálos baleset történt elesésből ill. leesésből. A halálos balesetek 60 %-a 3 métert meg nem haladó magasságból történt leesés során következett be. A nem halálos következménnyel járó munkabalesetek elszenvedői sem járnak jól, mert jelentős részüknél a gerinc-, vagy a koponyasérüléseik következtében maradandó mozgáskorlátozottság, vagy szellemi visszamaradottság alakul ki.

Az emberi test súlyának kétharmad részét a felső rész teszi ki. Emiatt eséskor a test átbillen, és 2-3 m-es magasságból a test felső része ütődik először a földhöz. Ezért súlyosak a leesésből származó balesetek. Munkavégzés közben leggyakrabban a véletlenszerű megbotlásból adódnak a leesések, amikor a munkavállaló sem megkapaszkodni, sem megtámaszkodni nem tud semmiben.

A leesés ellen védő eszközök alkalmazása a legjellemzőbb foglalkozásoknál
Zuhanásgátló eszköz szükséges:
- elektromos szolgáltatók,
- gáz szolgáltatók,
- víz- és csatornázási művek,
- építőipar,
- telekommunikációs cégek,
- mobilszolgáltatók foglalkoztatottjainál.
Leesés ellen védőeszközt kell használni minden olyan állandóra kiépített munkahelyen, amely 2 méter feletti magasságban van. Leesés ellen védőeszköz használata a változó munkahelyeken már 1 méter felett szükséges (14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet). Ezek a távolságok nem csak a magassági, hanem a mélységi szintkülönbségekre is vonatkoznak. Ide tartoznak például az aknák, medencék. A víz mellett vagy felett végzett munkák során zuhanásgátló eszközök használata szintén szükséges.


A leesés ellen védő eszközök helyes kiválasztásánál minden esetben három fontos pontot kell figyelembe venni:

1. Találjunk egy megfelelő kikötési, rögzítési pontot. Nagyon fontos, hogy a kikötési pont az épülethez minden esetben fixen legyen rögzítve, vagy a mobil szerkezetünknek keressünk egy jól elérhető helyet. A kikötési pont lehetőleg a fejünk fölé essen, mert így a legrövidebb a zuhanási távolság.

2. A rögzítési pont és a test hevederzetünk között találjunk egy megfelelő összekötő elemet.
Az összekötő elem lehet:
- rögzített vagy változtatható hosszúságú (1-2 m-es) kötél, vagy hevederpánt,
- energia elnyelővel egybeépített kötél, vagy hevederpánt,
- kötél vagy hevederpánt,
- energiaelnyelős rugalmas kötél,
- automatikusan visszahúzódó zuhanásgátló.

A fix hosszúságú összekötő elemek hátránya, hogy kis területen tudunk mozogni és leeséskor csak a teljes hossz kinyúlásakor fogják meg a leeső testet. A legjobb választás az automatikusan visszahúzódó zuhanásgátló, hiszen ez mindig nagy mozgásteret biztosít és zuhanás esetén azonnal működésbe lép, nincs felesleges hossz.

3. A munkakörülmények és a végzendő munka figyelembe vételével válasszuk ki a legmegfelelőbb test hevederzetet. Legbiztonságosabb a test hevederzet használata, amely készülhet munkaövvel egybeépítve is. Zuhanásgátló, vagy kötél használata esetén használjuk a hevederzet hátsó rögzítési pontját. Beépített rendszerek, létrák kikötési pontként történő használatakor az első rögzítési pontját használjuk. A hevederzetek teflonos kikészítésű változata könnyebben tisztítható, vízlepergető tulajdonságú, ezáltal gyorsan szárad.

A munkahelyzet beállító deréköveket leesés elleni védelemre használni TILOS! Ennek az a szerepe, hogy egy munkahelyzet beállító kötéllel a testnek a munkahelytől való távolságát beállítsuk. Önálló használata esetén nemhogy segítene, hanem még a gerincünket is eltörheti!

Hozzászólások

Legyen Ön az első, aki hozzászólást ír!

×

Asztali nézet megjelenítése