Védőszemüvegek és arcvédők alkalmazása

Már a legkisebb sérülések is komoly problémákat okozhatnak a szem különböző részeiben. A szem bármelyik részének sérülése a látás romlását vonja maga után, szemünk világának elvesztésével pedig a világban való tájékozódó képességünket veszítjük el.

A megfelelő védőszemüvegek és arcvédők az adott munkakörre való kiválasztása során legfontosabb a munkahelyi körülmények alapos kivizsgálása. Fel kell mérnünk milyen veszélyforrások leselkednek szemünkre (mechanikai behatás, kémiai veszély, hőhatás, különböző sugárzások, stb.).

Függetlenül bármelyik iparágtól, törekedjünk arra, hogy védőszemüvegünk vagy arcvédőnk páramentes (N jelölésű) legyen. Másik kritérium, hogy ezek a védőeszközök 1-es optikai osztályba tartozzanak (a megengedett dioptriás eltérés +/- 0,06; a védőeszköz állandó viselése megengedett.).
Mindezek mellett fontos, hogy a védőeszköz komfortos legyen, jó állítási lehetőségekkel (szárhosszúság, dőlésszög, orrnyereg állíthatóság) rendelkezzen, így a felhasználási körülményektől függetlenül biztosítani tudjuk, hogy a védőszemüveget és az arcvédőt a dolgozók állandóan viseljék.


Gépipari felhasználásra, elsősorban a száras szemüvegeket javasoljuk, amelyek a kis ütközési energia (F jelölés) kritériumának megfelel. Kivételt képeznek a gyorsdarabolóval vagy sarokcsiszolóval végzett munkák, ahol a nagy energiájú ütközést (A jelölés) is kibíró arcvédők használata javasolt.

Vegyipari alkalmazás során különféle felhasználási területekkel találkozhatunk.
- Laboratóriumi munkák során a technológiától és felhasznált vegyszerektől függően alkalmazhatóak mind a száras és a zárt védőszemüvegek.
- Vegyszerek lefejtésénél, ahol fröccsenés is előfordulhat, természetesen csak az erre alkalmas (3-as jelölés) arcvédők használhatóak.
- Esetleges UV-vel történő sterilizálás esetén az ennek megfelelő (3-1,2 vagy 3-5) védőszemüvegeket használjuk.

Szállítmányozás: jelenleg a gépkocsivezetők több mint 80 %-a használ napszemüveget a vezetés során, teljesen helytelenül. Ugyanis a napszemüveg két ponton sem teljesíti a védőszemüveggel szemben támasztott kritériumokat. Nevezetesen, nincs oldalvédelme és nem biztosítja a színhelyes felismerést a közlekedési jelzőlámpák és táblák észlelésekor.
Komoly problémát jelent legelsősorban az erős napfény és a váltakozó erősségű fényviszonyok, vagy a folyamatosan rossz látási viszonyok megléte. Ebben az esetben a munkáltatónak kell biztosítani egy nap elleni védőszemüveget (5-1,1 vagy 5-1,4), amely a fenti kritériumokat teljesíti. Rossz látási viszonyok között, szürkületben vagy ősszel ködben, pedig egy olyan védőszemüveget kell biztosítani, amely kontúr kiemelő hatású (3-1,2 HDL sárga) és javítja a látás hatásfokát.

Raktározás: raktári körülmények között, ahol az anyagmozgatás a külső erős és a beltéri gyenge fényviszonyok között folyamatosan változik, olyan védőszemüveget kell biztosítani, amely mindkét körülmény között megfelelő védelmet biztosít (5-1,1 I/O ezüst).

Építőipar: kültéren, erős napsütésben végzett munka során (szerelés, vasbetonszerelés) a káprázást megelőző és az erős fényviszonyokat csökkentő védőszemüveg (5-1,4) használata indokolt. Ez megelőzi a szem kifáradását, szédülést és a koncentráció nagymértékű csökkenését.

Melegüzemi munkák során minden esetben az adott körülményekhez igazodó arcvédőt kell biztosítani.

Öntöde: minden esetben a fémolvadékok (9 jelű) elleni védelmet biztosító arcvédőre van szükség. Erős fény, hő és infravörös sugárzás esetén biztosítani kell, hogy az arcvédő olyan bevonattal legyen ellátva (R jelű), amely ezeket a sugárzásokat visszaveri, nem elnyeli.

Feszültség Alatti Munkavégzés (FAM): olyan arcvédőt kell használni, amely rövidzárlati elektromos ívhúzás ellen (8-as jelű) be lett vizsgálva. Az arcvédő önmagában nem használható. Minden esetben védősisakkal együtt nyújt megfelelő védelmet. A speciálisan erre a területre készült arcvédő-védősisak egybeépített kombinációnál a vizsgálatot együttesen végezték el, így ez nagyobb biztonságot nyújt viselőjének. Elsősorban az áramszolgáltatók területén indokolt a használata.

Hegesztés: különféle technológiák esetén különféle szemvédelmet kell biztosítanunk.
- Ponthegesztéshez, vagy a hegesztő segítőjének megfelel az 1,7-es szűrőfokozatú száras hegesztőszemüveg.
- Lánghegesztés esetén a szem érzékenységének és a láng erősségének megfelelő 3; 5; 6-os fokozatú száras, vagy zárt hegesztőszemüveget kell biztosítani.
- Oxigénnel való vágás során ugyanezt a védőszemüveget 5-7-es fokozattal kell használni.

- A különféle elektródás ívhegesztéseknél és a TIG, MÍG, MAG technológiáknál a 7-től 13-as szűrőfokozatokkal rendelkező hegesztőpajzsokat kell biztosítani a dolgozók részére. A legjobb védelmet az ívfényre elsötétedő hegesztőpajzsok biztosítják, hiszen ezek kevesebb, mint 1 msec. alatt elsötétednek. Ez sokkal rövidebb idő, mint az ember reakcióideje, amivel maga elé helyezi a hegesztőpajzsot. Olyan helyen, ahol többféle műveletet, különféle áramerősséggel kell végezni, javasolt a folyamatosan állítható (5-13 fokozat között) automata hegesztőpajzsok alkalmazása.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

Asztali nézet megjelenítése